0 product(en) in winkelwagen

specificaties

CALLAHAN, BILL - GOLD RECORD

Callahan, Bill

Gold Record

EAN-code0781484076018
Type drager1-LP
Release datum25 september 2020
HerkomstNederland
Artikelcode4142827
LevertijdUit voorraad leverbaar 1-2 werkdagen
€ 25,99

omschrijving


 

Tekst Dansendeberen.be

Het relatief recent verschenen meesterwerkje Shepherd In A Sheepskin’s Vest liet al verstaan dat Callahan het roer had omgegooid. Nu, net geen jaar later, verschijnt nieuw werk. Gold Record demonstreert fijn dat Callahan als songschrijver waarlijk tot de groten gerekend mag worden.

Voor wie een introductie behoeft: Callahan startte ooit door lo-fi tapes met experimentele folk en rock in elkaar te draaien. Gaandeweg richtte hij de band Smog op, waarmee hij niet enkel bekendheid vergaarde, maar ook inzichtelijk maakte dat je geen grote of dure studio nodig hebt om fijne albums te maken. Tot hij het hele Smog verhaal achter zich liet om vervolgens onder eigen naam platen vol hedendaagse, hoogst uitgekiende americana te gaan maken (met o.a. Apocalypse, Dream River)

Na een wat langere rustpauze verscheen Shepherd In A Sheepkins’ Vest, die met zijn maar liefst twintig songs al aangaf dat Callahan nog veel te vertellen heeft. Het nieuwe album is deels een uitloper daarvan. In de schuif zaten nog wat ideeën en de hele lockdown episode leidde ertoe dat Callahan eindelijk de tijd vond om die verder uit te werken. Gold Record kan echter alleen maar beschouwd worden als een bevestiging van wat allang gemeengoed was. Callahans’ talent als songschrijver is ongeëvenaard. En dat steevast met een immer oorspronkelijke, soms wat vreemde, maar bovenal eigenzinnige blik op de wereld, aangelengd met een guitige scheut humor.

Zodoende opent Bill Callahan dit nieuwe Gold Record doodleuk met “Hi, I’m Johnny Cash!”. Het is veelzeggend. Het geeft aan dat Callahan erop uit is om de luisteraar wederom mee te nemen in een veelgelaagd verhaal waar fictie en fantasie kriskras door elkaar lijken te lopen. Tezelfdertijd zijn diens liedjes instant herkenbaar. Neem opener “Pigeons”; een prachtig verhaal over een trouwpartij ergens tegen de setting van een door hitte bezwangerd Mexico.

Tekenend voor dit nieuwe album is ook de grote openhartigheid die de uit Texas afkomstige zanger/componist aan de dag legt.

Minstens zo belangrijk is de aanwezigheid van (zelf)relativering. In dat opzicht is de wijze waarop hij avontuurlijk jongleert met zijn idolen (Cash, Cohen, .. en nu ook “Ry Cooder”) een duwtje in de richting van het idee dat hijzelf daar allerminst voor onder hoeft te doen. Callahan is een klasse apart. Dat bewijst ook de schoonheid van de met subtiel trompetwerk gelardeerde afsluiter “As I Wander”: ‘I travel, I sing’, zingt Callahan. Soms hoeft dat écht niet meer te zijn. Prachtplaat, wééral.

tracklisting

LP1 / 1:
1. Muziekbestand niet aanwezig..Pigeons
2. Muziekbestand niet aanwezig..Another Song
3. Muziekbestand niet aanwezig..35
4. Muziekbestand niet aanwezig..Protest Song
5. Muziekbestand niet aanwezig..The Mackenzies
6. Muziekbestand niet aanwezig..Let's Move To The Country
7. Muziekbestand niet aanwezig..Breakfast
8. Muziekbestand niet aanwezig..Cowboy
9. Muziekbestand niet aanwezig..Ry Cooder
10. Muziekbestand niet aanwezig..As I Wander

Niek heeft een kersverse playlist gemaakt op Spotify. Wekelijks gaat ze die aanvullen!

Luister op spotify ➡️ Sounds Venlo

https://www.sounds-venlo.nl/write/Afbeeldingen1/000001/niek spotify.jpg?preset=content

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang wekelijks info over nieuwe releases, speciale 'Sounds' tips, vergeten klassiekers, vinyl van de week, instores, aanbiedingen etc.

Emailadres:
Ok
   

2e HANDS INKOOP

Meer info

 

Aanbevolen PODCASTS

 

Restaurant BIJ DE BUREN in onze winkel.instores